Inzicht in het gebruik van draadtappen

Draadtappen zijn essentiële gereedschappen in de metaalbewerking, gebruikt voor het creëren van inwendige schroefdraad. Dit proces is cruciaal wanneer een bout direct in een werkstuk moet worden bevestigd zonder het gebruik van moeren. Het proces begint met het boren van een gat in het materiaal, waarna met de draadtap de schroefdraad wordt aangebracht. Dit kan handmatig gebeuren met een wringijzer of ratel, of machinaal met een boormachine of draaibank. Dit artikel biedt een diepgaand overzicht van de verschillende soorten draadtappen en het juiste gebruik ervan.

Typen draadtappen

Er zijn twee hoofdtypen draadtappen: handtappen en machinetappen. Handtappen worden handmatig bediend en komen vaak in een set van drie: een voorsnijder, middensnijder en eindsnijder. Deze set zorgt voor een geleidelijk en nauwkeurig tapproces. Machinetappen daarentegen zijn bedoeld voor gebruik in een boormachine of draaibank en voltooien het tapproces in één keer. Zowel hand- als machinetappen zijn beschikbaar voor metrische maten, zoals M3 of M4, en zijn bedoeld voor het tappen van rechtse draad.

Materialen en toepassingen van draadtappen

Machinetappen kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder HSS staal en cobalt voor roestvrijstaal (RVS). Er wordt onderscheid gemaakt tussen tappen voor doorlopende gaten en blinde gaten. Handtappen maken geen onderscheid in het type gat en zijn minder geschikt voor moeilijk te verspanen materialen zoals RVS. Dit benadrukt het belang van het kiezen van de juiste tap afhankelijk van het materiaal en de toepassing.

Werking van een draadtap

Draadtappen bevatten speciaal geslepen snijtandjes die in een voorgeboord gat worden gedraaid om zo metrische schroefdraad te vormen. Handtappen werken in fases, terwijl machinetappen de draad in één handeling tappen. Het is cruciaal dat spaanders efficiënt worden afgevoerd, wat mogelijk wordt gemaakt door onderbrekingen in de snijdraad. Het belang van een soepele tapbeweging kan niet worden onderschat; een te grote weerstand kan leiden tot het breken van de tap, vaak veroorzaakt door onjuist voorboren of het ontbreken van snijolie.

Aandachtspunten bij het tappen

De kwaliteit van de getapte schroefdraad hangt sterk af van de voorbereiding. Het is essentieel dat de diameter van het voorgeboorde gat correct is en dat snijolie wordt gebruikt om weerstand te minimaliseren. Een rechte tapbeweging is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de draadtappen een rechte en bruikbare schroefdraad produceren. Let ook op de spoed van de tap, die varieert met de grootte; kleinere maten hebben een fijnere spoed dan grotere.

Meer informatie: https://www.boorkopen.nl/draadsnijden-tappen/draadtap/

Voordelen van vakkundig tappen

Door de juiste technieken en gereedschappen te gebruiken, kunnen vakmensen en hobbyisten sterke en duurzame schroefdraadverbindingen maken. Het beheersen van het tappen verhoogt de functionaliteit en levensduur van metalen componenten, wat essentieel is voor zowel alledaagse toepassingen als voor gespecialiseerde industriële projecten. Tappen is een vaardigheid die precisie en aandacht vereist, maar met de juiste kennis en gereedschappen is het een toegankelijk en waardevol onderdeel van de metaalbewerking.